dimarts, 9 d’octubre del 2007

EL MIRALLET

El riu Daró neix a la part alta de les Gavarres, a la zona de Can Sitges, al terme de Cruïlles (municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura), comarca del Baix Empordà, i després d'uns trenta-cinc quilòmetres de recorregut desemboca en el Mar Mediterrani, en part a través dels canals dels arrossars de Pals i en part mitjançant el riu Ter, per un canal construit els anys 70 del segle XX.
El riu Daró té un règim fortament estacional, amb fortes crescudes i períodes llargs de sequera, quan gairebé és impossible de trobar algun racó amb una mica d'aigua. Aquest règim estacional sembla que hauria de privar que la fauna piscícola l'habités; però, miraculosament, quan les condicions són les apropiades, apareix un gran nombre de peixos, d'espècies i d'exemplars, des de barbs de muntanya, bagres, carpes, escanyagats (anomenats també espinosos), fins a mirallets (peix sol) i altres espècies no tan abundants.
El vídeo que acompanya aquest escrit es correspon a una filmació realitzada el 22 de juliol de 2007 a la part mitja del Daró. Es veu un mirallet, que ha netejat una zona del llit del riu -suposadament per a pondre-hi els ous-, deixant-la neta d'algues i altres elements, foragitant qualsevol altre peix, de la seva o diferent espècie que vulgui acostar-s'hi, fins i tot foragita unes bagres de tamany considerable. És una conducta típicament territorial dels peixos depredadors, que presenten també els cíclids i altres espècies carnívores. Se l'ha acusat de devorar els alevins d'espècies autòctones, com es fa habitualment amb les epècies introduïdes. El mirallet o peix sol és originari d'Amèrica, tot i que fa molts anys que s'ha convertit en un habitant ja propi de les nostres aigües. Puc testificar-ne la seva presència almenys des de fa més de 40 anys, com a mínim a les parts més baixes del Daró, però evidentment la seva presència ve de molt més enllà. Ara es troba a gairebé tot el curs del riu.
Voldria acabar comentant que el punt on es va fer aquesta filmació, transcorreguts tan sols quinze dies estava completament eixut, -travessat per aquest mateix punt la caminada popular nocturna que es fa a la Bisbal d'Empordà a primers d'agost- i segueix eixut tres mesos més tard, fins que la benvinguda pluja es digni d'omplir els aqüífers que nodreixen d'aigua el Daró i permetin que la llavor d'una nova generació de peixos esclati quan les concidions siguin les propícies.
Veure el vídeo a Youtube