dilluns, 25 d’abril del 2011

Sant Romà de Sedillà

Amb més formes d'anomenar-lo que cases, aquest poblet medieval abandonat és força difícil de trobar. Si bé a la sortida de Foixà dos rètols diferents en dos punts del camí indiquen la direcció per anar a Sant Romanç  primer i Sant Romans segon, posteriorment no es troba cap més indicador prou clar que l'indiquí. Només la persistència, les indicacions d'un i altre i les fotos de Panoramio penjades a Google Earth han fet que finalment avui aconseguíssim arribar a la meta de la "descoberta" del poblet anomenat Sant Romà, Sant Romanç, Sant Romans, Sedillà, Cidillà, Sidillà, Sant Romà de Sidillà....  Em quedo amb Sant Romà de Sedillà, més per un gust personal que per altre motiu etimològic.

La descripció d'aquest lloc la podem trobar perfectament detallada al Portal Gironì d'Història i Genealogia on es decanten més per la forma Cidillà.

Cal reconèixer que la compra aquest Sant Jordi de la nova versió del llibre "el poble dels Centfocs, llegendes de les Gavarres" de Xavier Cortadellas m'ha despertat el cuc per descobrir aquest llogaret, ja que Edicions Sidillà és el nom de l'editorial que ha publicat el llibre que, a més fa un esment a aquest poblet.


Finestra de l'església de Sant Romà

Detall dels arcs preromànics apuntalats

Detall de la paret en estil Opus Spicatum o Espina de peix, poc elaborada

Vista frontal de l'església

Detall de l'arc d'una finestra

Fetita finestra quadrada

Restes de parets d'una construcció

Vista de la Resclosa de Colomers, on es pot fer una visita per acabar l'excursió