dijous, 31 de desembre del 2009

De quan la gent anava a prendre un xop a Can Met

Les noves generacions ja no recorden Can Met. En el local de l'avinguda de les Voltes de la Bisbal d'Empordà on actualment hi ha un supermercat Valvi, entre la parada de la Sarfa i Can Sans, hi havia hagut un dels bars-local social i després també discoteca més coneguts i concorreguts de la Bisbal.

A Can Met s'hi podia pendre tota mena de begudes, des d'un soldat (combinat típic de postguerra consistent en cafè i gasosa fins a un cuba-libre (que encara no es deia cubata), passant per un modest xop.

I aquest -el xop- és el protagonista d'aquest escrit. Un xop, de l'alsacià schoppe, a través del francès chope , significa "got gros per a prendre cervesa" És un recipient cilindric provist d'una ansa, en el qual s'hi veu generalment aquesta beguda obtinguda de l'ordi fermentat. El terme alemany schoppen designa, a les regions vitivinícoles limítrofes d'Alsàcia, el Palatinat i Bade-Wurtemberg, a Alemanya, un got de vi.

Un shoppe pot estar provist d'una tapa i inclús n'hi ha d'especials per a mostatxos.

Xop

En català, però, el xop no és la típica gerra de mig litre alemanya per beure cervesa, sinó un recipient de la mateixa forma, però d'un quart de litre de cabuda.
Aquests petits xops de 25 cl, mida d'un "quinto" eren els típics de Can Met i el nom dels quals avui vull recordar després que amb els anys el seu nom a Catalunya ha quedat gairebé totalment substituït pel de "canya", servida en un got de tub o en una copa.