dilluns, 19 d’abril del 2010

La bassa de Jafre



De petit a l'Agrupación Escolar Mixta de las Escuelas Nacionales de la Bisbal d'Empordà, després anomenat Col·legi Joan de Margarit, (ara CEIP -avui en dia tot són sigles-) els mestres ens feien aprendre de memòria "los rios de España".
Els de la "vertiente atlántica" començàven per Miño, Duero, Tajo, Guadiana, Gualalquivir... . I el primer d'aquest reguitzell, el Miño, venia il·lustrat per una dita castellana que diu "El Miño lleva la fama y el Sil lleva el agua", és a dir, el nom de riu que s'ensenya és el Miño, en canvi la major aportació d'iagua la fa el Sil, un seu afluent.
I que té a veure això amb la bassa de Jafre? Doncs que Garrigoles té la bassa i Jafre se n'emporta la fama. Efectivament el pou d'aigua calenta de Jafre està situat dintre del terme municipal de Garrigoles, al Baix Empordà, prop, això sí, del terme municipal de Jafre, però com que l'accés més fàcil és el que passa per Jafre tothom ha acabat coneixent aquest indret amb el nom de "el pou d'aigua calenta de Jafre" o més senzillament "la bassa de Jafre".
Avui en dia hi ha en construcció un gran espai termolúdic a tocar del poble de Jafre, darrer cop de cua d'aquest pou d'aigua calenta descobert als anys 60 del segle XX per una empresa que cercava gas o petroli. A data d'avui puc constatar que la bassa segueix fent alguna bombolla, però la temperatura de l'aigua és més aviat la temperatura ambient, es deu haver refredat amb el pas dels anys!

Hi ha una pàgina amb informació del municipi de Jafre penjada a la Xarxa telemàtica educativa de Catalunya, coneguda per les sigles XTEC -allò que dèiem de les sigles-,amb una informació al respecte de la bassa de Jafre a la qual es pot accedir amb aquest ENLLAÇ.


Com anar a la bassa de Jafre?



6 comentaris:

MeteoLesOlives ha dit...

Sort que de tant en tant algú s'enrecorda que la bassa oficialment es de Garrigoles jeeje
com a curiositat, la temperatura de l'aigua va començar a baixar notablement a partir de la construcció del balneari que dubto que acabin algun dia, devien remenar quelcom per enganxar els tubs de subministrament i devien tapar algun substrat que no devien, suposo.

GrisTormenta ha dit...

Em sembla tristíssim.
Quan tenia uns 12 anys, ja en farà 20, anava a estiuejar a Colomers amb la família. I el que més recordo era banyar-me en aquelles aigües negres amb els amics després d'una bona passejada en bici.
Ara mirava de tornar-hi, ja més gran, i el que llegeixo m'ha trencat el cor.
Merda de balneari fracassat.

Dani Medina ha dit...

Sisi, res de que s'hagi refredat l'aigua pel pas dels anys. La ma de l'home és qui en té la culpa. Les prospeccions pel coi de balneari van trencar la veta que alimentaven la bassa. I és una llàstima que se l'hagin carregat per interessos comercials, com sempre...

Daina ha dit...

Ei, doncs jo m'hi vaig banyar ahir i l'aigua estava molt calenta, perfecta...

Anònim ha dit...

darrerament m'ha vingut el record de les tres o quatre vegades que hi vaig anar, ara deu fer ben ve 20-25 anys... i tot remenant a internet m'ha envait la tristesa en veure com una merda d'interessos privats han estat més forts que els particulars. en fí, un dia d'aquests hi tornaré.

Unknown ha dit...

O dubto