dissabte, 6 de març del 2010

No se'n trobaria ni un os per fer una manxeta

La Dra. Brennan de la sèrie "Bones"

A la sèrie "Bones", emesa actualment per la Sexta, l'antropòloga forense Temperance Brennan, amb el seu equip de científics i ajudada per l'investigador Seeley Booth és capaç de deduir a partir d'indicis invisibles per a una altra persona, descoberts a l'esquelet d'un cadàver, les circumstàncies de la seva mort i, fins i tot, el lloc dels fets i l'assassí.
I no només quan un cadàver és fresc i amb tot de marques més o menys evidents a ull nu sinó fins i tot quan, com diem a l'Empordà, no se'n trobaria ni un os per fer una manxeta.
Avui m'ha entrat la curiositat respecte a aquesta frase tan nostrada i m'he documentat a l'obra més exhaustiva de la llengua catalana -el diccionari Català-Valencià-Balear de Mossen Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, on, com moltes altres tantes vegades, hi he trobat la resposta:
Resulta que una manxeta és un botet de caçar guatlles, compost d'una bosseta de cuir i un osset que hi va adherit; estrenyent i afluixant la bosseta amb els dits, fa un soroll semblant al cant d'una guatlla.
I d'aquesta definició en surt un altre dubte a les nostres orelles tecnològiques: Què és un botet?. Doncs bé, un botet no és sino un bot petit.
Tornem-hi... Què coi és un bot? Doncs un bot és una pell de cabra degudament tractada i cosida que serveix per a contenir líquids (vaja, una cosa bastant primitiva...) I ha esdevingut una mesura de capacitat (aprox. 60 litres) usada encara avui en dia per mesurar el contingut de les botes de vi (Ex. és una bota de 6 bots)
Quan un botet o un bot s'inflen queden tensos i tibants, per això quan algú ens fa empipar o ens parla d'una cosa que no ens agrada li diem: "No em toquis el botet"