dimecres, 27 de gener del 2010

El radar del Puig d'Arques desmuntat.

Fa dies que quan em connecto a la web del Servei Meteorològic de Catalunya veig que la informació del radar meteorològic del Puig d'Arques apareix sense dades. No me n'havia assabentat del que passava. La darrera vegada que hi vaig pujar era a finals de desembre de 2009 i, a part d'un petit moixó mort a la sortida de fums del generador d'emergència, no hi vaig observar cap anomalia externament.


El cas és que no funcionava i, avui, en consultar les notícies de TotBisbal.com he sapigut el per què.

Font: totbisbal.com

CRUÏLLES.- Els operaris estan acabant de muntar l'antena del radar meteorològic del Puig d'Arques. Eliseu Vilà-Clara, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), explicava a aquest mitjà que l'antena havia patit una deformació "i no estava funcionant de forma òptima". Amb motiu del canvi se n'ha instal·lat una de més qualitat, com la que tenen els radars de Tivissa i de la Panadella. La substitució ha obligat a modificar l'estructura aïllant o redoma exterior, que ara és més gran.



La feina va començar a principis d'any, durant el temporal de baixes temperatures, neu i vent. En aquests moments s'està treballant a l'interior, tasques que continuaran fins d'aquí a unes tres setmanes per fer els ajustaments necessaris que permetin tornar a posar el radar en funcionament. L'accés fins a dalt de tot, que ara és practicable amb vehicle, tornarà a quedar barrat quan acabin els treballs. L'obra té un cost de 350.000 euros, dels quals 200.000 es corresponen a l'antena.

Possible deformació per moviment

L'antena que hi havia fins ara estava suportada, des del darrere, pel centre, i el treball des de diferents elevacions per captar les dades podria haver-la deformat lleugerament -pot haver-hi altres factors- de manera que hauria perdut la forma parabòlica perfecta. Ara quedarà agafada pels costats i el motor haurà de fer menys força.