dilluns, 7 de setembre del 2009

El Via Crucis de Can Colomer i la Variant de la Bisbal


L'Àngel Colomer davant de casa seva

Un veí de Cruïlles perdrà el negoci i la casa amb la construcció de la variant de la Bisbal

Una de les dues opcions es dibuixa per sobre de les seves dues propietats, mentre que l'altra només afecta l'empresa

DIARI DE GIRONA 7/9/2009

CRUÏLLES | ANNA TARRÉS
El negoci i la casa d'un veí del terme municipal de Cruïlles tenen els dies comptats. I és que els dos traçats de la variant sud que es troben a exposició pública afecten les propietats d'aquest empresari del sector d'extracció d'argiles.
Per una banda, si el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) de la Generalitat decideix apostar per l'opció sud 2, Àngel Colomer podrà salvar la casa, ja que el traçat d'aquesta carretera passaria molt a prop de la seva vivenda, però la podria conservar. Tot i això, les terreres de Vacamorta que té llogades quedaran inservibles per a l'extracció d'argila, perquè la nova via passa just pel mig dels seus terrenys. Per altra banda, en cas que el Govern decideixi executar la variant sud 1, la sort no haurà trucat a la porta de la família Colomer, perquè aquesta opció afecta plenament la finca de casa seva i els terrenys d'argila amb els quals se sustenta l'empresa.
"Fa tres anys que ho tenim tot penjat i l'Ajuntament no ens deixa fer res, perquè està pendent de la variant i de com afectarà el municipi", va explicar Colomer amb un to de desesperació, perquè, sigui quina sigui la decisió que prengui la Generalitat, veurà com el negoci familiar engegat fa 35 anys pel seu pare haurà de tancar les portes i buscar una nova sortida empresarial.
Des de fa un any, la seva família pateix un "malviure", ja que no es poden creure que "l'esforç, la dedicació i la suor" de dues generacions s'en vagi en orris d'aquesta manera i "sense poder-hi fer res, perquè ningú et ve a donar explicacions", va assegurar la germana de l'empresari, Dolors Colomer.
La impotència més gran va aparèixer aquest mes de juliol, quan van poder veure el projecte definitiu de la variant, ja que el traçat serà una de les dues opcions exposades.
De moment, l'empresa ja ha hagut de fer fora un treballador per la falta de feina i d'ingressos, però el futur d'aquesta empresa podria tenir els dies comptats. Ángel Colomer va explicar que fins ara extreia argila d'uns camps de Corçà, però que en quedar-se esgotats va buscar aquests nous camps a prop de casa seva, que tenen la "millor argila de tot Girona", un nou emplaçament que va quedar aturat pel projecte de la variant. "Ara ja tindríem els papers entregats a Medi Ambient i a Mines, però tot ha quedat parat" va concretar Colomer.

Des de març sense cobrar
Ell mateix va reconèixer que la crisi els ha fet mal i que han notat una davallada de feina "sobretot en els treballs petits, com els de lloguer de camions", problema que s'afegeix a la situació negativa de l'empresa. Segons va reconèixer Àngel Colomer, des del mes de març l'empresa està parada i no tenen cap mena d'ingressos provinents de les argiles. Aquesta situació i la seva durada condicionarà el tancament definitiu o no de l'empresa