divendres, 18 d’abril del 2008

L'ATLAS PALUZIÉ DE 1870

Avui m'ha arribat a les mans una edició de l'"Atlas Geográfico Universal" editat per Esteban Paluzié l'any 1870 a Barcelona. És un exemplar guanyat en un concurs de l'ajuntament de la Bisbal d'Empordà per un oncle del meu avi patern. És curiosa l'evolució de la geografia política del món en el transcurs d'unes poques generacions. Penjo unes pàgines escanejades on es pot comprovar la quantiat de països per descobrir que encara existien ara fa uns 140 anys. Jo hi he passat encantat una llarga estona.


Àfrica encara per descobrir




Estats Units d'Amèrica en plena construcció.




Primera pàgina de l'Atlas amb el segell de l'Ajuntament Constitucional de la Bisbal, que va oferir-lo com a premi


Entre les principals muntanyes del Món, l'Everest encara estava per descobrir.



L'Europa de Prússia, l'Imperi Austríac i l'Imperi Turc




Sudamèrica, Argentina estava dividida entre la Plata i Patagònia





3 comentaris:

Anònim ha dit...

Estava per decobrir (i conquerir)pel món occident. La conquesta d'amèrica va ser possible gràcies a un gran genocidi...i una de les úniques conseqüències bones que va portar el tràfic d'esclaus d'àfrica cap a Amèrica fou el portar a la música rítmica a NA i que barrejantse amb la música melòdica es pogués crear el jazz, a partir d'on sortirien totes les músiques populars vigents actualment.


sóc la laura xd i he d'agafar el treeeeeeeeeeeeeeeeeen xd
muàaaaaaaaaaaaaaaa

Bsicran ha dit...

Evidentment que els països estaven pendents de descobrir per al món occidental, que és el nostre i per tant el nostre referent. No ho eren pas per als seus habitants. És una obvietat tan òbvia que no calia dir-la.

Joan Carles ha dit...

Benvolgut,

estic interessat en acoseguir aquest Atles. L'he buscat per internet i he vist es pot trobar en l'edició d'altres anys, però per qüestions emocionals m'interessaria, precisament, la de 1870 (li'l volem regalar a un familiar que el va tenir en l'edició d'aquest any quan era jove, però que malauradament l'ha perdut). No sé si saps d'algú que em pugui ajudar a trobar-lo...

Moltíssimes gràcies.