dimecres, 25 d’abril del 2012

Les llegendes de les quatre barres

Avui la visió d'un cotxe amb matrícula francesa amb un escut que contenia les quatre barres i una inscripció que  deia "Région PACA" m'ha fet investigar una mica arran d'aquest fet.
Resulta, en primer lloc, que Région PACA vol dir "Provença - Alps - Costa Azur", i té les quatre barres al seu escut per la seva relació, a l'igual que diferents viles de la Provença, amb la casa dels Comptes de Barcelona. (al Segle XII va estar sota la jurisdicció de Pere II de Catalunya-Aragó).
I la llegenda que explica l'origen de les quatre barres és de tots ben coneguda: "Carles el Calb, nét de Carlemany, que, el 870 acaba de donar a Guifré el Pilós els comtats d'Urgell i de la Cerdanya, li demana ajuda per lluitar contra els normands. A la batalla, Guifré és ferit per una fletxa. El vespre, l'emperador franc entra a la  tenda on el comte català es troba estirat sobre el seu jaç, amb el seu escut al costat, un camp d'or verge de tota decoració. L'emperador Carles unta els seus dits en la ferida de Guifré i d'un traç, amb els dits oberts marca les quatre barres, donant així al comte i a Catalunya el seu escut de quatre barres de sang sobre un fons d'or.


Escut amb el Senyal Reial català amb les quatre barres

El curiós és que aquesta història es repeteix en la llegenda de l'escut d'un clan escocès, el Clan Keith. En aquest cas la llegenda diu que el rei Malcolm II unta tres dits en la sang de Camus, el danès mort, i assenyala les ratlles verticals a l'escut de Robert, líder de les tropes Catti, l'any 1010. Aquestes ratlles es converteixen aleshores en els senyals d'identitat dels descencents de Robert, amb cognom Keith, juntament amb el lema citant les paraules de Malcolm, "Veritas Vincit" (la veritat venç)

Armes dels Keith