dimecres, 25 d’abril del 2012

Les llegendes de les quatre barres

Avui la visió d'un cotxe amb matrícula francesa amb un escut que contenia les quatre barres i una inscripció que  deia "Région PACA" m'ha fet investigar una mica arran d'aquest fet.
Resulta, en primer lloc, que Région PACA vol dir "Provença - Alps - Costa Azur", i té les quatre barres al seu escut per la seva relació, a l'igual que diferents viles de la Provença, amb la casa dels Comptes de Barcelona. (al Segle XII va estar sota la jurisdicció de Pere II de Catalunya-Aragó).
I la llegenda que explica l'origen de les quatre barres és de tots ben coneguda: "Carles el Calb, nét de Carlemany, que, el 870 acaba de donar a Guifré el Pilós els comtats d'Urgell i de la Cerdanya, li demana ajuda per lluitar contra els normands. A la batalla, Guifré és ferit per una fletxa. El vespre, l'emperador franc entra a la  tenda on el comte català es troba estirat sobre el seu jaç, amb el seu escut al costat, un camp d'or verge de tota decoració. L'emperador Carles unta els seus dits en la ferida de Guifré i d'un traç, amb els dits oberts marca les quatre barres, donant així al comte i a Catalunya el seu escut de quatre barres de sang sobre un fons d'or.


Escut amb el Senyal Reial català amb les quatre barres

El curiós és que aquesta història es repeteix en la llegenda de l'escut d'un clan escocès, el Clan Keith. En aquest cas la llegenda diu que el rei Malcolm II unta tres dits en la sang de Camus, el danès mort, i assenyala les ratlles verticals a l'escut de Robert, líder de les tropes Catti, l'any 1010. Aquestes ratlles es converteixen aleshores en els senyals d'identitat dels descencents de Robert, amb cognom Keith, juntament amb el lema citant les paraules de Malcolm, "Veritas Vincit" (la veritat venç)

Armes dels Keith




dimecres, 18 d’abril del 2012

Macros d'abril

De petit vaig trigar a descobrir que necessitava ulleres, però vaig observar de seguida que veia millor les fotografies que no pas les imatges al natural. Amb les fotografies veia molts de detalls que degut a la meva miopia em passaven per alt. Ara que fa molts anys que porto ulleres o lents de contacte segueixo observant que -d'una altra manera- les presses del dia a dia ens impedeixen de captar els detalls d'allò que ens envolta. Aquí la fotografia també ens hi pot ajudar. Per mostra unes macros que capten els detalls del mes d'abril a l'Empordà.























Català i noves teconolgies

Tots els que tenim un bloc sentim curiositat per saber quants navegants de la xarxa el visiten. Fa anys vaig trobar que Google oferia gratuïtament la utilitat Google Analytics per a satisfer aquesta curiositat. 
També, a part de saber quants usuaris visiten el teu bloc hi ha alguna altra informació complementària tècnica -que no personal- sobre l'origen de les visites, i una d'elles és l'idioma.
Fins avui, malgrat ser un bloc escrit íntegrament en català i, per tant, amb la majoria de visites provinents d'usuaris de llengua catalana, l'idioma dels sistemes operatius d'accés majoritari havia estat el castellà.
Bé, doncs avui, després de 5 anys de vida d'aquest bloc, i per primera vegada, consultades les dades del darrer mes, l'idioma més instal·lat en el sistema operatiu dels ordinadors des d'on s'ha accedit al bloc de les Gavarres és el català.
Com deien a les escoles, en aquest àmbit la llengua catalana "progressa adequadament"

diumenge, 15 d’abril del 2012

Montigalà i balcó de les bruixes

Bonica ruta que sortint del Mas Sagrera de Sant Sadurní, transcorre seguint el curs del Rissec fins la Font Picant de Madremanya, passant pel Mas Moratell i el Mas Vidal; tot seguit s'enfila fins el Puig de Montigalà i podem admirar les magnífiques vistes des del seu cim, posteriorment anem al Balcó de les bruixes on gaudim també d'una esplèndida vista i aprofitem per esmorzar. 
De tornada passem per Montnegre i girem per sota el Mas Pujadas i pels "tobogans" cap al mas Roselló, Mas Pujol, l'Albaina i Mas Sagrera altra vegada. Si fa no fa uns 17 quilòmetres, que es poden fer tranquil·lament en unes quatre hores i poc més.


Font Picant de Madremanya

Font Picant de Madremanya 2

Font Picant de Madremanya 3 (flors)

Montnegre des del Puig de Montigalà

Puig de Montigalà des del Balcó de les Bruixes

Madremanya des del Balcó de les Bruixes

I a l'arribada: Un bon allioli!




dissabte, 14 d’abril del 2012

Les ruïnes de Puig Rodó

Prop del Puig d'Arques, seguint el camí que ens portaria a can Sitges i els Metges trobem a l'esquerra unes ruïnes amagades de la vista de la majoria dels visitants d'aquesta zona més elevada de les Gavarres.
Són unes restes de parets de llécol (roca estratificada i lleugerament metamòrfica que prové de la consolidació i la laminació de sediments argilosos), obtingut a les mateixes Gavarres; parets directament assentades a la roca i amb múltiples dependències. Devia ser una residència d'una gran importància en el seu temps.

Veure la situació de les ruïnes: CLICA AQUÍ

Ruïnes de Puig Rodó 1

Ruïnes de Puig Rodó 2

Ruïnes de Puig Rodó 3

Ruïnes de Puig Rodó 4


Ruïnes de Puig Rodó 5

Màquina de cadenes per desbrossar boscos, bastant atrotinada, que es troba prop de les ruïnes de Puig Rodó



Bassa de Can Botó, des d'on varem emprendre el camí cap al Puig d'Arques

Bassa de Can Botó 2

diumenge, 8 d’abril del 2012

Ruta de Pou del Glaç a Puig Cargol

Avui hem fet una bonica ruta a peu sortint des de sobre el Pou del Glaç (on es troba la casa de colònies Rosa dels Vents, a Sant Pol de la Bisbal d'Empordà) fins arribar a dalt del Puig Cargol, on antigament hi havia hagut una torre de telecomunicacions que servia de guia als pescadors de Palamós i Sant Antoni (avui ja van tots amb GPS). Hem passat per la Serra dels Perduts, Can Mirameu, la Cavorca, Font de Fitor, Can Ribot i, finalment, Puig Cargol. Entre l'anada i la tornada hem sobrepassat les cinc hores de marxa, comptant les aturades per a fer alguna foto i per esmorzar a dalt del Puig Cargol. Com a curiositat, a la tornada hem trobat un gorjablanc mort amb una mossegada al coll, víctima d'una baralla amb algun altre gorjablanc o altre animal.
Adjunto algunes fotos.

Un moment de repòs a la Cavorca

la Cavorca

Camí d'arribada a la Cavorca

La Cavorca

la Cavorca

Vista


Camí de Can Ribot

Construcció rectangular enfonsada al terra

Construcció rectangular enfonsada al terra 2

Can Ribot

Terme de la finca Can Puig, de Catalunya Caixa (fins quan?)

Can Ribot

Lliris de gitana al marge de Can Ribot

Lliris de gitana al marge de Can Ribot 2

Pou de Can Ribot

Terme entre Calonge i Forallac

Terme entre Calonge i Forallac 2

Terme entre Calonge i Forallac, hi ha mitja casa a cada terme

Vista des de Can Ribot

Cirerer

Vista panoràmica des de Puig Cargol

Puig Cargol, des de dalt del dipòsit

Palamós des de Puig Cargol

Antiga caseta de comunicacions de Puig Cargol

Prop de la Cavorca, antic terme entre Fitor i la Bisbal (F que representa Fitor)

Prop de la Cavorca, antic terme entre Fitor i la Bisbal (mitra que representa la Bisbal)

Gorjablanc trobat mort entre Cap Pugnau i Can Mirameu

Gorjablanc trobat mort entre Cap Pugnau i Can Mirameu (2)

Gorjablanc trobat mort entre Cap Pugnau i Can Mirameu (3)

Can Mirameu

Can Mirameu (2)

Can Mirameu (3)

Can Mirameu (4)