dimarts, 11 de maig del 2010

El millor antivirus: el català

El correu electrònic de la feina, protegit per un prestigiós programa antivirus, tria els correus que rebo i els classifica segons la seva "puresa" entre la "safata d'entrada", la carpeta "spam" i el "correu electrònic no desitjat".
De tant en tant cal revisar aquestes darreres carpetes per comprovar si l'antivirus ha fet bé la seva feina o bé s'ha passat de llest.
Algunes vegades trobo correus bons, procedents d'un emissor conegut, fins i tot institucional, que m'han anat a parar a la carpeta "spam" amb la nota "El filtro bayesiano ha detectado correo no deseado"
El primer cop que ho vaig veure vaig haver d'investigar què coi era això del "filtro bayesiano" i vaig anar a parar a la Viquipèdia on diu "El teorema de Bayes, és un dels teoremes més emprats a la teoria de la probabilitat. Descobert per Thomas Bayes és una manera particular de relacionar dues probabilitats per tal de demostrar la relació entre la probabilitat d'un esdeveniment condicionada al succés d'un segon esdeveniment i la probabilitat d'aquest segon esdeveniment condicionada al succés del primer"
Fet i fotut l'ordinador fa un càlcul de probabilitats i diu: "Aquest és un correu no desitjat"
Tu l'obres i dius: "mentida". Ho comuniques a l'informàtic i posa una excepció a l'aplicació: aquell emissor no tornarà a ésser marcat com a no desitjat.
Per tant, calcula la probabilitat que un correu sigui "spam" i l'aparta com a tal...

Aquest sistema em recorda l'ortografia de la meva besàvia que, quan amb una seva amiga escrivien una carta, de tant en tant es feien la pregunta: -"Aquesta paraula va amb "h" o sense "h"? -llegeixi's "atxa", tal com ho deien en aquell temps-
La resposta era: -"Fa gaire que no n'hi poses cap? Posa-n'hi una!"
He de dir, però, que la millor manera de comprovar si el missatge és bo o dolent és la llengua en què està escrit:

- Si es tracta d'un missatge en anglès que diu: "Hello You're my darling..." evidentment és un missatge no desitjat i ja el pots esborrar directament. A menys que tinguis contactes a l'estranger els missatges en anglès que van a la carpeta "spam" són brossa.

-Si es tracta d'un missatge en castellà cal mirar de qui procedeix; si ve del domini .ru i és d'una tal Natasha, sol ser escrit en castellà procedent d'un traductor automàtic que es veu d'una hora lluny. No sòl tenir virus, per tant, es pot fer un cop d'ull a la foto de la noia que busca marit a occident, esbossar un lleuger somriure com dient "és maca la noia!" i cap a la paperera s'ha dit!

-Finalment, si trobem un missatge a la carpeta de correu no desitjat i està escrit en català, ja el podem ressucitar directament. Encara és l'hora que m'hagi arribat cap "spam" en català. Potser és una prova de que el nostre idioma encara no té suficientment volum per formar part de la cultura pirata a Internet, però el que és segur és que, avui per avui és el millor antivirus que tenim els catalanoparlants. Si un familiar m'escriu en castellà o anglès, i jo sé que sempre em parla en català sospitaré ràpidament del missatge i estaré a l'aguait. Això un anglès no ho pot fer, si rep un correu que diu: Papa, Help me! pot obrir-lo per error. Si el rebo jo sé que és fals.

Avantatges de parlar català!!

dimecres, 5 de maig del 2010

Les Gavarres: Cementiri de vícitmes d'assassinats?

Lloc on hi havia el Club XXI

Varis agents de l'ordre de la Bisbal d'Empordà varen matar un home i el varen enterrar a les Gavarres ara fa 30 anys, un policia jubilat ho ha confessat i ara s'està investigant el crim començant pel final. Potser serà més complicat encara de resoldre aqust cas?

Les investigacions criminals solen desenvolupar-se a partir d'una successió de fets lògica. Es descobreix un crim i la policia ha de trobar qui és l'assassí. Al jutjat número 3 de la Bisbal d'Empordà i als Mossos els ha tocat investigar un cas que va totalment a l'inrevés i que, per començar, va passar al segle passat, tot i que l'escenari del suposat crim és un bordell que, en aquell temps, amb pretensions futuristes, s'anomenava S. XXI.

La història comença fa uns mesos quan un intern del geriàtric de la Bisbal, de 82 anys, es va decidir a fer una confessió sorprenent. L'ancià, un policia municipal jubilat que durant uns anys també havia estat guàrdia civil, va declarar als Mossos i al jutge, degudament assistit per un advocat d'ofici, que era autor d'un assassinat i que l'arma del crim havia estat la seva reglamentària del cos. L'escenari d'aquest presumpte crim va ser el club S. XXI, un bordell situat al número 68 del carrer Sis d'Octubre de 1869 de la Bisbal, gairebé a tocar del terme de Vulpellac, ara una casa abandonada però que en les dècades dels anys 70 i 80 del segle XX havia estat un local molt freqüentat. Segons el relat del policia jubilat, l'afer que va desencadenar el fatal desenllaç va ser una discussió per una prostituta que exercia al S. XXI entre ell i un altre home, sembla que cambrer o empleat al local. El policia, segons va relatar, li va engegar dos trets i li va causar la mort. Un cop vist el resultat de la seva acció va avisar el cap de la caserna de la Guàrdia Civil de la Bisbal, que va anar, acompanyat d'un altre home, també agent policial, a l'escenari del crim. Segons l'home que va confessar el crim, el cap de la caserna de la Guàrdia Civil i el seu company es van encarregar de fer desaparèixer el cadàver anant-lo a enterrar en algun lloc de les Gavarres.

La confessió del policia jubilat arriba tard, uns trenta anys després del suposat crim, i, per tant, quan el delicte ja hauria prescrit perquè s'han superat de bon tros els 20 anys que preveu la llei en els casos d'assassinat. Però així i tot, el jutjat de la Bisbal va obrir diligències i va ordenar el secret de sumari de les actuacions i va encarregar a l'URI (unitat regional d'investigació) dels Mossos que investigués el cas, amb un primer objectiu: comprovar si la declaració de l'octogenari tenia credibilitat. I després, intentar localitzar el cadàver.

La investigació resulta més dificultosa que en els casos convencionals, quan es tracta de trobar l'assassí i es té la víctima. El policia jubilat ha identificat amb noms i cognoms les dues persones que, segons ell, es van encarregar de fer desaparèixer el cadàver, però es dóna la circumstància que totes dues ja són mortes i, per tant, no es pot comptar amb el seu testimoni.

I pel que fa a la víctima, en va donar unes dades que podrien ser útils però remarcant que era una persona que havia vingut d'Extremadura i que, per tant, difícilment, tenia família a la població.

Les primeres hores després d'un crim són claus per a la seva resolució. En aquest cas, els Mossos d'Esquadra l'han hagut d'assumir havent perdut els trenta primers anys, tants que ni tan sols eren desplegats al territori quan s'hauria perpetrat el crim, si és que es va produir mai


Informa: El Punt