dijous, 12 de maig de 2011

El cas dels morts del pou de Can Vergeli

Una de les històries més sonades relacionades amb les Gavarres aparegudes als mitjans de comunicació els darrers anys ha estat la relacionada amb el cas dels dos cadàvers trobats l'any 1998 al pou de Can Vergeli, a Sant Cebrià dels Alls. La història ha estat ben relatada pels diaris i només en faig una transcripció.
El pou de Can Vergeli, l'any 2007

El diumenge 3 de maig del 1998, un belga que passejava per les Gavarres va veure un embalum al fons d’un pou mig enrunat d’un mas abandonat de Sant Cebrià dels Alls, a Cruïlles. Els Mossos d’Esquadra i els bombers van anar a inspeccionar el pou i van comprovar que a l’interior hi havia els cadàvers d’un home i d’una dona. Els agents de la Policía Nacional de Sant Feliu de Guíxols de seguida van relacionar aquests cossos amb la desaparició, el 1995, d’uns milionaris alemanys, mare i fill, que residien a Calonge: Ing Dörh i el seu fill Rolf Hesse, dels quals no s’havia sabut res més des que havien anunciat que anaven a Alemanya a cobrar uns 50 milions de pessetes per la venda d’una finca. Des que van desaparèixer fins que van localitzar-ne els cadàvers, algú els havia agafat diners dels comptes bancaris, concretament uns 50 milions.
Basant-se en aquesta informació, els agents van centrar les seves sospites en un ciutadà anglès, Gregory Jason Cook, que ja havia estat detingut l’agost del 1997 acusat d’haver cobrat un taló amb la firma falsificada de Rolf Hesse. Ell va assegurar que el xec l’hi havia entregat el mateix Hesse i que es corresponia al pagament d’unes feines de jardineria. Després de la troballa dels cadàvers, Gregory Jason Cook va tornar a ser detingut, però el jutge va deixar-lo en llibertat. Les investigacions policials van continuar i van comprovar que el pare de Cook, David Charles Cook, presumptament es feia passar per Hesse i havia retirat quantitats milionàries dels comptes del difunt. Finalment, el març del 1999 la Policía Nacional va aportar més proves i el jutjat de la Bisbal d’Empordà va fer empresonar Gregory Jason Cook i un ciutadà belga, Patrick Leuych, que el 1994 havia fet de mitjancer en la venda d’una casa que havia comprat Rolf Hesse. Al cap d’uns mesos, tots dos van sortir de la presó. Per part seva, David Charles Cook també va ser imputat l’any 1999, però no van poder localitzar-lo i es va dictar una ordre de crida i cerca internacional, ja que el sospitós havia fugit al Regne Unit. Pocs mesos després, Scotland Yard va localitzar-lo i detenir- lo, però els mecanismes per extradir-lo mai novan funcionar i la policia va deixar-lo en llibertat vigilada.


El mas de Can Vergeli, des del camí, a la dreta es veu la forma del pou.

 David Charles Cook es va esfumar i mai no va declarar a la Bisbal. La instrucció es va anar allargant, fins i tot es van produir episodis tan surrealistes com ara que l’Institut de Toxicologia va perdre els cucs que havien de determinar la data del crim i que era una prova clau per si saber si un dels inculpats deia la veritat.
Les dues víctimes van desaparèixer el 1995 i un dels sospitosos, Gregory Jason Cook, va assegurar que el 1997 Rolf Hesse li havia donat el xec personalment. Els cadàvers no van ser localitzats fins al 1998 i per això era tan important saber la data en què van morir mare i fill.
L’any 2004 el jutjat va decidir tancar el sumari i començar el procés per anar a judici contra Patrick Leuych i Gregory Jason Cook, mentre que desistia de trobar David Charles Cook. Però el fiscal no va trobar proves concloents per incriminar els dos acusats i se’n va arxivar provisionalment la causa. Tot i això, l’ordre de detenció contra David Charles Cook continuava vigent.
La història va tornar a fer un gir quan les autoritats britàniques van confirmar l'any 2007 que havien localitzat Cook i que s’avenien a portar-lo fins a l’Estat espanyol. Davant d’aquesta nova situació, el jutjat d’instrucció número 4 de la Bisbal d’Empordà va reobrir el cas. David Charles Cook, de 62 anys, va arribar a Madrid dimarts 3 de juliol d 2007
des de Londres i el jutjat va ordenar-ne l’ingrés provisional a la presó com a presumpte autor de dos delictes d’assassinat, un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un altre d’estafa.
Cook va ser traslladat al centre penitenciari de Soto del Real.
<>
El mas de Can Vergeli, avui completament en ruïnes
Posteriorment a aquest se li van practicar unes proves cal·ligràfiques en relació amb el taló que hauria falsificat en presència dels altres dos i va resultar que no l'havia omplert ell ni havia estampat la signatura falsa. D'altra banda es va comprovar, a través de directors i empleats d'oficines bancàries, que David Cook tampoc era l'home que es feia passar per Hesse quan hi anava.

Amb tot això el ministeri fiscal va decidir que s'arxivés provisionalment el cas per als tres imputats, considerant que David Cook quedava descartat a conseqüència de les comprovacions que s'havien efectuat i que els altres dos imputats l'única cosa que havien fet havia estat declaracions autoexculpatòries de coimputats i prou.
Ara el cas torna a estar com al començament, sense resoldre, però amb tres sospitosos descartats, almenys de manera provisional. El cas es tornaria a obrir si apareguessin altres sospitosos o altres indicis que es poguessin atribuir a Gregory Jason Cook, Patrik Leuyckx i David Charles Cook. Mentrestant, el cas està arxivat.
Font: El Punt 9/7/2007 Vilaweb 4/12/2008

Cap comentari: