dimecres, 10 de febrer del 2010

Fauna de les Gavarres II - El Ieti


La notícia de les aranyes gegants de Calonge m'ha recordat un altre animal famós que va córrer per les Gavarres ara fa uns anys, multitud de persones coneixien algú que coneixia algú altre que l'havia vist. La veritat mai es va saber, però recupero el text d'una notícia que va aparèixer a El Punt l'any 1999 i que té documentada l'Absurd Diari.

Calonge / Santa Cristina d'Aro.- Els Mossos d'Esquadra i el Cos d'Agents Rurals (CAR) van realitzar ahir una batuda a la zona de la Roqueta, al massís de les Gavarres, entre Calonge i Santa Cristina d'Aro, alertats pels rumors que fa temps que hi corre un mandril salvatge. El misteri del primat es va començar a engendrar fa uns mesos, quan a la zona hi van aparèixer cabres mortes brutalment atacades. Els agents rurals van informar ahir que que tot fa indicar que els atacs han estat obra de gossos salvatges. L'any 1986 un ós es va escapar d'una casa i va voltar per la mateixa zona fins que va ser abatut.

Els agents rurals i els Mossos van rastrejar ahir durant tot el matí la zona on presumptament es pot amagar l'animal o els animals que han causat la mort de les cabres, amb l'objectiu d'obtenir algun indici sobre el seu origen. La batuda es va concentrar a l'espai comprès entre els masos Terrades i Migranya, on el desembre passat ja van aparèixer mortes diverses cabres.

Els agents treballen amb la possibilitat que els atacs han estat realitzats per gossos salvatges, però per molta gent de la zona, l'autor dels atacs és un mandril de mides considerables -aproximadament d'un metre i mig-. Els rumors es basen en les afirmacions de nombroses persones que afirmen haver-lo vist. Hi ha fins i tot qui assegura que li falta mig ullal. Per tal de descartar aquesta possibilitat, els agents van realitzar una inspecció a cadascun dels nuclis zoològics i masos de les rodalies per determinar si tenien o havien tingut algun tipus d'animal exòtic que es pogués ajustar a les descripcions que corren per la zona.

Ignasi de Dalmases, sotsinspector del CAR, va dir ahir que inicialment no tenen constància que hi hagi hagut a la zona algun animal d'aquestes característiques i va explicar que la la inspecció no va donar cap resultat. També va assenyalar que segons els indicis trobats -petjades, defecacions, tipologia de les mossegades, etcètera-, tot sembla indicar que es tracta d'una típica agressió de gossos salvatges. Dalmases va argumentar que malgrat els rumors, no han pogut prendre declaració a cap persona que hagi vist directament l'animal, i que únicament han pogut obtenir referències confuses i contradictòries.

L'aparició d'un animal exòtic a les Gavarres no és un cas insòlit. L'any 1986 un ós es va escapar d'una casa de Sant Antoni de Calonge, i va ser capturat posteriorment per agents rurals a Palafrugell. L'ós va morir a causa d'una reacció de l'anestèsic.