diumenge, 6 de desembre del 2009

Diari de Girona consulta el bloc de les Gavarres

Per a qui escriu un bloc, sempre li fa gràcia saber que algú se'l mira, el llegeix o el consulta. Avui surt publicat al Diari de Girona un article sobre el judici arran de l'atropellament d'en Jesús Plaja que utilitza material extret d'aquest bloc. Em sembla perfecte, sóc un gran defensor de que tot allò que hi ha penjat a Internet ha de ser de lliure difusió sense límits i sense reserves. La figura de Jesús Plaja ha estat molt estimada pels bisbalencs pel seu caràcter participatiu en multitud d'activitats i la seva personalitat característica.

Imatge extreta de la Web del diari de Girona

Text complet de la notícia:

El Ministeri Fiscal té intenció d'asseure al banc dels acusats de l'Audiència de Girona un matrimoni d'avis de més de 70 anys i veïns de Palau-sator per la seva presumpta relació amb l'atropellament mortal de Jesús Bach Plaja, més conegut a la Bisbal com a "Cigronet" o "President", i que va morir l'estiu del 2008 víctima de les ferides que va patir en el sinistre. Els dos acusats, per als quals el fiscal demana penes de tres anys de presó, haurien colpejat amb el cotxe aquest popular veí de la Bisbal i, després, haurien fugit del lloc sense prestar-li auxili. La Fiscalia els acusa d'un delicte d'omissió del deure d'auxili i d'una falta d'homicidi imprudent. La defensa, per la seva banda, manté que no se'ls pot condemnar perquè els dos avis van marxar del lloc perquè estaven afectats per un shock emocional derivat de la trompada i, a més, van veure com un camió ja s'aturava a prestar auxili al ciclista malferit.
Un jurat popular serà l'encarregat de posar llum sobre el cas. La tipologia del delicte que imputen a la parella d'avis portarà pels viaranys del tribunal popular la solució de l'afer. Així ho preveu la llei. Mentre el judici no arribi, en el seu escrit de conclusions provisionals el fiscal no té dubtes que la tarda del 21 de juliol del 2008 el matrimoni (ell al volant, ella al seient del copilot) circulava pel vial de circumvalació de la Bisbal quan van coincidir amb Jesús Bach. Els dos avis anaven dins el seu Opel Corsa mentre que en "Cigronet" pedalava al cim d'una bicicleta.
En un determinat moment, el ciclista va aixecar el braç esquerre per assenyalar les seves intencions de creuar la carretera i enfilar pel carrer Puig d'en Vidal. Darrere d'ell venia l'Opel Corsa amb el matrimoni de Palau-sator. El conductor, segons el fiscal, "faltant a les normes de precaució més elementals i exi-gibles en l'exercici de la conducció", va avançar el ciclista per l'esquerra sense posar l'intermitent i, suposadament, sense respectar la distància mínima de seguretat.
La trompada va ser inevitable. El ciclista va anar per terra i el retrovisor dret de l'Opel Corsa va quedar trencat pel cop.
Jesús Bach era a terra immòbil afectat per ferides i politraumatismes de caràcter greu, però l'Opel Corsa no va afluixar la marxa i va seguir el seu camí. Jesús Bach va ser traslladat i ingressat a l'hospital amb pronòstic molt greu. Al cap de dues setmanes moria, incapaç de recuperar-se de les lesions patides. El fiscal entén que els dos avis que anaven dins el cotxe eren coneixedors que havien tocat el ciclista amb el retrovisor però, malgrat això, van preferir continuar sense aturar-se a auxiliar-lo. Aquesta reacció, a criteri de la Fiscalia, és pròpia d'un delicte d'omissió del deure d'auxili i mereix tres anys de presó. El conductor està imputat, a més, per una falta d'homicidi imprudent que li pot suposar una pena de 1.200 euros de multa i la retirada del permís de conduir per termini d'un any.

Un camió es va aturar
En no haver-hi dubtes sobre la participació de l'Opel Corsa en el sinistre, la companyia asseguradora del vehicle ja ha pagat la indemnització corresponent a la família de la víctima (una germana). En cas de ser condemnats, però, els acusats podrien haver de compensar l'asseguradora amb els 17.472 euros avançats.
A tot això, la defensa té una teoria notablement diferent a la de la Fiscalia. El lletrat de la Bisbal David Carrasco representa els encausats i manté que no se'ls pot condemnar perquè els fets no són constitutius de delicte. El fet que els inculpats veiessin un camió aturar-se per auxiliar el ciclista trenca el supòsit necessari perquè concorri el delicte d'omissió d'auxili. De la mateixa manera, el lletrat defensor apunta que el conductor no va poder esquivar el ciclista perquè aquest va fer una maniobra brusca davant seu. El jurat decidirà.

1 comentari:

Tripallocavipasec ha dit...

No sabia de la mort d'en Cigronet.
Reposi en pau un dels símbols empordanesos més representatius, que fins i tot havia tingut un "affaire" amb la Jacqueline Kennedy

Algú capaç de fer una cosa així mereix el càstig més terrible.
De totes maneres, si es tracta d'uns avis de Palau-Sator, els aplicaria un atenuant, ja que tot queda a casa.