dilluns, 14 de desembre de 2009

El Dr. Slump - Una obra mestra de l'animació

L'humor japonès no sempre és fàcil d'entendre. Les garrotades d'"humor amarillo" ens sonaven als europeus un xic bèsties. Amb el temps hem anat incorporant alguna d'aquestes tendències, perquè tot s'encomana, menys la bellesa, i a les nostres televisions també hem pogut veure algunes barbaritats com ara menjar escorpits vius o saltar d'una grua per guanyar un concurs. No és, però, aquest, l'humor japonès que avui vull recordar, sinó el de la sèrie d'animació "anime" que ens va acompanyar durant mots anys a TVC i que encara avui gaudeix d'un humor difícil d'igualar, i que agrada, per igual, a petits i grans.
VIQUIPÈDIA:

Dr. Slump ( Dr.スランプ , Dokutaa Suranpu; pronunciat "Doctor Slump") és un manga i anime japonés d'Akira Toriyama, qui després va crear Bola de Drac. Dr. Slump narra les aventures del professor Senbei Norimaki i de la seua creació, un robot amb forma de xiqueta de 10 anys anomenada "Arale".

Quan va aparèixer el manga a les pàgines de la revista Shōnen Jump de Shūeisha, el gener del 1980, el seu autor era un desconegut pel gran públic. L'acceptació d'aquest manga va ser massiva i poc després, el 8 d'abril de 1981, es va estrenar el primer episodi de la sèrie d'animació. Se'n van recopilar 18 volums, i la sèrie de televisió va sobrepassar els 240 episodis, acabant al Japó el 19 de febrer de 1986. TV3 va ser la primera cadena de l'estat espanyol a emetre aquesta sèrie, a mitjan dels anys 1980. Després ho va fer Canal 9 i la TVG.

El 1993 van ser represos tant el manga com l'anime. Aquesta vegada el manga, en color, va ser escrit per Takao Koyama i dibuixat per Katsuyoshi Nakatsuru i publicat en la revista V-Jump de Shūeisha, acabant aquest al setembre de 1996. L'anime no va aconseguir molta popularitat i només va comptar amb 40 episodis exclusius per al Japó. També va haver-hi una segona temporada (tercera per al Japó), aquesta vegada bastant més popular, novament escrita per Takao Koyama però dibuixada per Tadayoshi Yamamuro, sortint a l'aire per primera vegada el 27 de novembre de 1996.


Argument

Dr. Slump narra les aventures del professor Sembei Norimaki i de la seva creació, un robot humanoide amb forma de nena de 10 anys anomenada Arale Norimaki, qui manca de sentit comú i té una força extraordinària. La majoria de les històries transcorren a la Vila del Pingüí, on cap dels seus habitants sap que l'Arale és, en realitat, un robot. La sèrie està plena de personatges de tot tipus, des de bebès prehistòrics alats fins a un porc de parla anglesa.

Personatges

Família Norimaki

 • Arale Norimaki (則巻アラレ, Norimaki Arare), la protagonista de Dr. Slump, és un androide creat per Sembei Norimaki. Manca de sentit comú però té una força extrema i una personalitat molt energètica i innocent. També té extraordinàries habilitats en càlculs matemàtics i ningú a la Vila del Pingüí sap que es tracta d'un robot.
 • Sembei Norimaki (則巻千兵衛, Norimaki Senbei) (malnomenat Doctor Slump), científic geni (així es considera ell mateix) i inventor. Creador de molts artefactes enginyosos per poder facilitar les seves tasques diàries. Té 28 anys i és solter. Si bé a l'Arale, una altra de les seves creacions, la presenta com la seva germana, fàcilment se la podria considerar com la seva filla.
 • Gatchan Norimaki (則巻ガジラ, Norimaki Gajira) (Menjatot a la versió del Canal 9), un bebè amb ales, antenes, una sorprenent voracitat pel metall i altres objectes i superpoders més enllà de la comprensió, que en Sembei Norimaki va portar del passat amb la seva màquina del temps. La criatura es trobava dins d'un ou que es va obrir a casa seva. Si bé no està clar si Gatchan és nen o nena, el que si ho està és que quan no està jugant amb l'Arale, està amb Bazara, Agira i altres monstres famosos del cinema de Japó, que aquí apareixen de l'altura d'Arale o més petits. En realitat Gatchan és un querobí enviat per Déu a la Terra, el que explicaria els seus superpoders, i la capacitat de menjar metall, li va donar Déu, per que en el futur es menjés les armes de destrucció creades per l'ésser humà.
 • Midori Yamabuki (山吹みどり), la bellíssima professora de l'Arale i els seus amics, que ensenya a tots els seus alumnes sense distinció. El seu destacat atractiu físic i la seva llarga cabellera rossa no són res comparats amb el plaer que dóna la seva companyia, i encara que en moments sigui una dona de caràcter, la majoria del temps enlluerna a tots els homes, i en Sembei no és un cas a part. La Midori és la dona dels seus somnis i durant la sèrie aquest farà tot el possible i impossible per conquistar-la o simplement passar temps amb ella. Més endavant en la sèrie aquesta relació acaba en matrimoni i dóna com a resultat un nen anomenat Turbo que té superpoders i també pot volar i tot i que és bàsicament un infant, és un geni (apareix a Dragon Ball amb la resta de l'elenc).
 • Turbo Norimaki (則巻ターボ, Norimaki Tābo), el primer fill d'en Sembei Norimaki. Recén nascut ja viatjava amb el seu pare, i en Sembei es va encantar en un lloc a observar a unes dones. En Turbo va sortir del cotxe, gatejà i a l'anar una mica lluny va morir ja que va ser atropellat per una nau espacial. Els extraterrestres salven a en Turbo amb la seva tecnologia i el deixen allà. En Sembei s'adona que en Turbo no hi és i el busca, tot acaba amb un escàndol tot i que al final el troben. Després d'això en Turbo va començar a desenvolupar poders i una intel·ligència sorprenent. Té la capacitat de parlar, a més de la intel·ligència, telequinèsis, teletransportació i volar entre unes altres.
 • Home de Caramel Número 4 o Obokaman (Obotchaman) Robot que al principi era enemic de l'Arale Norimaki perquè el seu creador, el Dr. Mashirito, vol conquistar el món i en Senbei, la Gatchan i l'Arale (conscient o inconscientement) no li deixen. Llavors ell va fer un robot noi amb el mateix mecanisme de l'Arale i al final en Mashrito s'enfada amb ell perquè l'Home de Caramel Número 4 es va enamorar de l'Arale. El va acomiadar i aquest es va posar Obokaman de nom, i va passar a ser amic de l'Arale, la Gatchan, en Midori i en Sembei. Als 2 dies de ser amics l'Obokaman es va enamorar de l'Arale, però no s'atrevia a dir-li. Una vegada que l'hi va dir, l'Arale es va quedar sense robovitamina A i no el va escoltar. Després de recuperar-se, l'Obokaman mai s'ha sentit capaç de dir-li-ho però vol dir-li d'alguna manera. Té un rival, en Punxo, que es va enamorar de l'Arale a primera vista però segur que l'Obokaman i en Punxo mai s'atreviran a dir-li i l'Arale l'únic que vol són uns pits més grans, míssils o volar com la Gatchan. Es casa amb l'Arale i té un bebè construït per en Sembei.

Família Kimidori

 • Akane Kimidori (木緑あかね, Kimidori Akane) és la millor amiga de l'Arale, té grans canvis d'actitud, és la clàssica bromista empedernida i rebel, maquina plans absurds que es combinen perfectament amb el caràcter erràtic de l'Arale, encara que moltes vegades acaba excedint-se amb les seves entremaliadures i acaba canviant el bon actuar de la nena robot i ambdues paguen el preu. Té una germana major, l'Aoi Kimidori, que treballa en una cafeteria. Ha aparegut al costat d'altres personatges de Dr. Slump en alguns capítols de Dragon Ball.
 • Aoi Kimidori (木緑葵, Kimidori Aoi) És la germana major de l'Akane, treballa en una cafeteria, no té massa aparició a la sèrie.
 • Kon Kimidori (木緑紺, Kimidori Kon) És el pare de l'Akane i l'Aoi.
 • Murasaki Kimidori (木緑紫, Kimidori Murasak) Mare de l'Akane i l'Aoi, sempre està remenant el seu cul d'una manera sexy; realment és la germana menor de la mare d'en Taro i d'en Peasuke.

Família Soramame

 • Taro Soramame (空豆タロウ, Soramame Tarō) i Peasuke Soramame (空豆ピースケ, Soramame Piisuke) són dos germans fills d'un perruquer de la Vila del Pingüí, Kurikinton, que apareix constantment. En Taro és com el nuvi de l'Akane però com és d'esperar-se és una relació irremediablement inestable i més que res és una estranya amistat; el jove, aparenta ser el clàssic noi rebel i cool amb ulleres de sol i tot, però en realitat no és més que un bon subjecte víctima del comportament de les dues entremaliades. Després en Taro s'enamora de la Tsururin, que després es convertirà en la seva esposa. En Peasuke és el germanet menor d'en Taro, sempre fa servir el seu barret d'ós rentador i deixa alguna cosa ben clara, i és que per l'únic motiu pel qual no s'espanta de la seva ombra és perquè va néixer amb ella.
 • Kurikinton Soramame (空豆クリキントン, Soramame Kurikinton) És el pare d'en Taro i en Peasuke, i és el perruquer de la ciutat. És una altra de les bogeries d'en Toriyama (la cara d'en Kurikinton és una caricatura de l'actor Clint Eastwood).
 • Mame Soramame (空豆まめ, Soramame Mame) És la mare d'en Taro i en Peasuke, usa una gorra com la d'en Peasuke.

Família Tsun

 • Tsururin Tsun (摘鶴燐, Tsun Tsururin): Una noia xinesa amb poders sobrenaturals. En Taro està enamorat d'ella, però si la toca el noi o ella el toca perd els poders. Ella mesura gairebé el mateix que l'Arale.
 • Tsukutsun Tsun (摘突詰, Tsun Tsukutsun): Germà menor de la Tsururin (però molt més alt que ella) i nòvio de l'Akane. Si el toca una noia de debò es tranforma en un tigre, i només torna a ser humà quan el toca un noi de debò.
 • Tsuruten Tsun (摘鶴天, Tsun Tsuruten) : El pare d'en Tsururin i la Tsukutsun. Congenia bé amb en Sembei ja que són caràcters semblants (són ambdós pervertits), i també és inventor, encara que no tan original com en Sembei.
 • Tsuntsunodanoteiyugo Tsun (摘詰角田野廷遊豪, Tsun Tsuntsunodanoteiyūgō) : La mare d'en Tsururin i en Tsukutsun, té nom de cotxe, i no suporta les guarrades del seu marit.

Personatges recurrents

 • Kinoko Sarada (皿田きのこ, Sarada Kinoko, "Amanida de xampinyons"), una nena malensenyada d'ulleres de sol que és summament rebel, estima el seu tricicle de Masked Rider, detesta l'antiquat i afirma ser la noia més moderna de tota la Vila del Pingüí, encara que tingui encara problemes d'efínteres i altres coses pròpies de la seva edat. Coses que dissimula molt bé canviant de tema o insultant, cada vegada que és espantada per l'Arale es fa pipí dient "he vessat tantes gotes de la meva joventut".
 • Chibil Pipi (Chiquidiable) és un nen diablet amic de la protagonista, que sempre fa maldats i camina muntat al seu fidel drac. Es dedica a causar infinitat de desastres per plaer, però és sempre captivat per la bondat de l'Arale. Molta gent opina que el segell distintiu d'en Toriyama d'incloure paròdies està també present aquí, sota la forma d'aquest petit diablet, ja que tota la trama és molt similar a la del diable Mefisto i la seva filla Heckett de l'anime Ribbon no Kishi creat per Ozamu Tezuka. En una ocasió salva en Sembei i l'Arale d'anar a l'infern.
 • Donbe és una entremaliada guineu amiga de l'Arale que té la capacitat de convertir-se en tota classe de coses, animals i persones, i generalment es fica en problemes per això.
 • Família Goril·la: Una família de goril·les amics de l'Arale i els altres. Una vegada van confondre en Sembei amb el seu pare, que creien que es va morir, però estava tancat en un lloc i l'Arale el va salvar. La goril·la mare té 38 fills petits i 1 de gran.
 • Caca: és bona amiga de l'Arale, que sempre li fa "Txun, Txun"
 • Son Goku: Ell és el protagonista de Bola de Drac, no és un personatge fix en la sèrie, sinó que apareix en algunes ocasions. Arriba a la Vila del Pingüí perseguint al Red Ribbon. Perd una bola de drac i el seu radar es trenca, pel que es queda uns dies al poble. Després d'aconseguir les boles de drac, invoca en Shenron, però un camperol demana un desig abans que ell, pel que se'n va a buscar les boles de drac pel món.
 • Rei Nikochan (ニコチャン家来, Nikochan Kerai) : El rei del planeta Nikochan. Té el seu cul al cap, el seu nas són les antenes, i les orelles les té als peus. Ell pensa conquistar el planeta Terra però és sabotejat per l'Arale i la Gatchan que es menja la seva nau. Sempre estan buscant la manera d'aconseguir diners per comprar una nau espacial. Després de molt sofrir tornen al seu planeta, però amb un gran problema.
 • Servent del Rei Nikochan (ニコチャン大王, Nikochan Daiō) : Servente del rei Nikochan que el segueix a tots costats, porta ulleres i és molt més llest que el rei.
 • Dr. Mashirito (マシリト) : El personatge és inspirat en l'editor del manga. És l'enemic d'en Sembei, sempre està fent Homes de caramel per a destruir-lo.
 • Toriyama (マシリト) : El creador de la sèrie apareix amb freqüència a la història, representada generalment per un ocell, un robot, o un home que fa servir una màscara quirúrgica. També, en el vol. 8, ell fa una carrera El gran prix de la Vila del Pingüí. L'Arale havia guanyat però en Toriyama diu que ell va guanyar. En general juga amb els personatges, en ocasions és amenaçat pels mateixos per complir els seus somnis o per ser dibuixats millor. Fa constants esdeveniments per ocultar secrets o per riure's-en d'ells.

Els superherois

 • Ultraman és una paròdia al superheroi japonès, que en realitat és un nen estrany i amb superpoders, que va a l'escola amb l'Arale i per un o un altre motiu sempre està a l'hora en què clareja a la Vila del Pingüí, poc abans que el sol badalli i que dos corbs bojos cantin: -Maldestre -Maldestre; i marxin de l'escena, després d'això Ultraman canta.
 • Supraman és una paròdia a l'Home d'Acer de DC Comics, que vola però prefereix traslladar-se en patinet. Encara que molts superherois no necessiten cap tipus de transformació abans d'actuar, ell sí que la requereix. És un home baix amb ulleres que porta un supervestit sota la seva roba igual que en Clark Kent, però en comptes de tenir un portafolis ple de notes de reporter, carrega a la seva esquena una motxilleta de cuir on porta un pot de prunes àcides i cartutxos de dinamita. L'Arale l'admira ja que sempre està disposat a castigar al mal, a lluitar per la justícia i a fer volar a tot aquell que es burli de la seva persona.
 • Igual que en Supraman, Panzan i l'agent secret van ser construïts sobre la base d'un sistema de paròdia. Un és l'"insuperable i poderós Rei de la Selva", encara que en realitat no és insuperable, ja que l'Arale sempre el venç. I l'altre és el superagent secret que en realitat és un "super-recolector" i un agent de salubritat.
La Vila del Pingüí

La Vila del Pingüí (ペンギン村, Pengin Mura) és el poble fictici on transcorren la majoria de les històries de Dr. Slump.

Situada en una illa fictícia, anomenada Gengoro (ゲンゴロウ島, Gengorō Tō), de terreny montanyós. S'ha dit que està a Nagoya encara que originalment l'illa està situada al Dragon World. Té una barreja de trets japonesos i tropicals. Compta amb una estació de policia, un banc, una escola (on no s'estudia, només s'hi assisteix), un hospital, un zoològic, una cafeteria, una barberia (on treballa la família Soramame) i altres botigues comercials; a més dels habitatges.

La seva població fixa és de 50 habitants i altres tants ocasionals. Poblat per humans i altres éssers humanoides (incloint la Lluna i el Sol). També s'hi poden trobar animals amb característiques prehistòriques.

Curiositats

Aparicions de personatges de Dragon Ball

1 comentari:

didaquis ha dit...

oi tant quina gran sèrie de TV... per a mi, la millor que s'ha fet mai.