divendres, 10 d’octubre de 2014

Com fer olives salades a casa


Avui m'he donat el gust de començar a preparar preparar unes olives estil casolà. I dic començar a preparar perquè l'elaboració requereix un mínim d'un més de dedicació.
Durant aquest mes cada dia s'ha de canviar l'aigua de les olives. En aquest període les olives es van estovant i van esdevenint aptes per al consum.
Passat el mes, o sigui el 10 de novembre serà l'hora de posar les olives en una barreja d'aigua i sal.
I com sabrem quanta sal hem de posar-hi perquè no es facin malbé ni siguin massa salades? Doncs la solució és senzilla, és la prova de l'ou. En l'aigua sense sal un ou es queda al fons, perquè pesa més que el volum de l'aigua que desplaça (principi d'Arquímedes) A mesura que anem afegint-hi sal l'aigua que desplaça l'ou esdevé més pesada i arriba un moment que pesa més que l'ou. En aquest moment l'ou comença a surar, a anar cap amunt. Quan tenim l'ou a la superfície ja tenim prou sal.
Llavors podem deixar les olives que es marinin amb l'aigua salada tal qual durant un temps (al cap d'un mes ja es poden menjar, però quant més temps transcorri s'aniran tornan més toves i anirà canviant la consistència.
A mi m'agraden així, amb el seu gust natural i salades, però es poden fer mil combinacions de gust afegint-hi herbes aromàtiques, alls, peles de taronja, etc.
Si teniu ganes de fer-ho no aneu a pispar les olives de l'olivera que trobeu més a prop, fa molt lleig i moltes vegades tenen cucs,  jo les he anat a comprar a Can Morera, un agrocomerç de la Bisbal d'Empordà.
Bon profit!