dilluns, 23 de gener del 2012

La Torre Moratxa

Enfilada vigilant damunt el poble de l'Estartit s'alça la Torre Moratxa, que en èpoques no massa llunyanes va servir per avisar de l'arribada de pirates i saquejadors provinents del Nord d'Àfrica. El nom de la torre explica clarament el motiu per la qual va ser edificada, com també ens ho recorda el nom del promontori del costat, avui destinat a una torre d'antenes de telecomunicacions i on es troba la càmera del temps de TV3 de l'Estartit, la Roca Maura. 
Segons conten, des de Torre Moratxa, els sentinelles avisaven les rodalies del perill encenent una gran foguera amb llenya seca, quan l'avís s'havia de fer de nits, i amb llenya humida, perquè fes molt de fum, quan l'avís s'havia de fer de dia. L'objectiu: que es veiés el màxim de lluny possible.
El camí per arribar-hi no és pas senzill, cal anar ben calçat i tenir paciència, ja que cal seguir un camí de roques descarnades on hi ha perill real de trencar-se el turmell amb una relliscada, però un cop a dalt la vista val l'esforç que s'ha hagut de realitzar.

Torre Moratxa, construïda amb pedra del Montgrí i calçobre.

Torre Moratxa, Interior, on es poden observar les marques deixades per la motllura de canyes en aixecar la volta.

Finestra situada a la part Sud-Est de la Volta de la Torre.

Vista del Castell al fons, i la Torre Moratxa en primer terme.

Vista de la plana, amb Torroella de Montgrí al fons

Gola del Ter

Vista de l'Estartit i les Medes des de Roca Maura