dissabte, 3 de juliol del 2010

Quina és la muntanya més alta de les Gavarres?

Fa temps que se sap que, tot i que el puig més conegut de les Gavarres és el Puig d'Arques, avui famós per tenir instal·lat un radar meteorològic de dubtosa utilitat i de funcionament més que intermitent; el puig més alt és el del costat, dit Puig de la Gavarra per la majoria de la gent.
Avui consultant els mapes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya he tingut una sorpresa: Resulta que a una determinada ampliació del mapa apareix com a puig més alt el Puig dArques, atribuint-li una alçada de 535 metres. Quan amplies més la imatge apareix l'abans esmentat Puig de la Gavarra, amb una denominació que mai no havia sentit a ningú de la zona "Puig d'Aiguabona", amb una alçada de 533 metres, en aquesta mateixa ampliació de la imatge apareix el Puig d'Arques, però reduït a 532 metres, passant, doncs a ocupar el segon lloc en el rànquin d'alçades de les Gavarres.

Puig d'Arques 535

Puig d'Arques 532 - Puig d'Aiguabona 533

Quina imatge del plànol ens hem de creure?

Quin és el puig més alt de les Gavarres?

Algun dia ho aclarirem, de tota manera el més visitat i conegut segueix essent el Puig d'Arques. Tot i que avui hem après un nom nou: "el Puig d'Aiguabona" (Serà real?)

7 comentaris:

Toy folloso ha dit...

També anomenat puig del Moro.
Hi he estat a dalt, i dona la impressió de ser més alt que el puig d´Arques.

Héctor Ugalde ha dit...

Jo he estat avui i puc dir que el GPS confirma que el puig d'Aiguabona, o d'Aiguaró, és un metre més alt que el puig d'Arques i, per descomptat, 5 metres més alt que el mirador.

jesús ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
jesús ha dit...

I per on es puja al puig de Fontbona? Hi ha corriol o és marge amunt?

Bsicran ha dit...

Hi ha corriol des de la banda del Puig d'Arques i un altre camí venint de la banda dels Metges. A dalt hi ha un punt geodèsic.

jesús ha dit...

He vist que baixant del puig de la Gavarra pel collet i arribant a la pista principal del GR92, el track marca que just davant hi surt un corriol. Però l'ICC no el marca.

Marçal ha dit...

Alerta perquè hi ha una cosa que indueix a confusió. El cim que el plànol de l'ICC considera el "Puig d'Arques" és justament el Puig de la Gavarra (532 m). El veritable Puig d'Arques (on hi ha el radar) també està indicat una mica més a la dreta (527 m.), i per tant seria el 3r en el rànquing d'altura després d'Aiguabona (533) i la Gavarra (532).