dijous, 10 de juliol del 2008

LES RINXOLES I LES XINEL·LES

xinel·les


Fa dies que quan torno de regar l'hort al capvespre arribo amb les cames plenes de guiroles vermelles amb una forta cuïssor als turmells. Mai a l'hort no hi he vist cap rantell, tanmateix hi ha una espècie de mosquit molt petit que gairebé no es veu ni es sent que ataca les parts descobertes del cos deixant aquestes guiroles tan emprenyadores. He cercat en la memòria i he recordat que en una platja de Mallorca, prop d'uns aiguamolls fa anys varem haver de fugir per la quantitat d'aquests petits insectes que sortien quan es ponia el sol. Desconec si és la mateixa espècie, tanmateix, però les pessigades són igual d'irritants. Recordo, però, que les de Mallorca pessigaven al cap i les de l'hort pessiguen les cames. Aquells insectes em varen dir que se'n deien rinxoles.
Acabo de cercar el diccionari Alcover-Moll (el meu diccionari de capçalera) i simplement diu que rinxola és tal com s'anomena el mosquit a Verges. Una explicació bastant austera i curta. El google, però, el gran pou del saber dels nostres temps enllaça a una pàgina on sí que parla de rinxoles, i esmenta que és la també anomenada mosca negra, petita mosca d'uns 2 mm que ataca els vespres produïnt ferides doloroses i amb una forta irritació.
Encara desconec si l'insecte és el mateix que em pessiga a mi i els meus veïns, però podria ésser que es tractés de la mateixa espècie.

I les xinel·les què hi tenen a veure? Es pot preguntar. Absolutament res. Una xinel·la és una sabata de sola prima i oberta per darrera que es sol portar per estar per casa. Són famoses les xinel·les punxegudes que porten els àrabs.
Tanmateix és una paraula, igual que rinxola, practicament en extinció i que simplement trec a la llum perquè no se'ns acabi de morir del tot.



rinxola o mosca negra

2 comentaris:

Blackhold ha dit...

bones,
curiós post, m'ha encantat, estava intentant esbrinar què eren les xinel.les, però he acabat sapiguent què eren les xinel·les i les rinxoles, els suposats mosquits autòctons de mMllorca.

un altre lloc perquè la paraula xinel·les no mori:
http://www.xtec.cat/rtee/europa/205es/partitura.htm

i una preciosa versió de lídia pujol:
http://www.youtube.com/watch?v=AlI7x8n3-dU

Salut! o/

Blackhold
http://blackhold.nusepas.com

Unknown ha dit...

Tranquils que la paraula xinel·les no desapareixerà. Aquest any he visitat les Filipines, ja que la meva dona es d'allà, i a les espardenyes i "xancletes" els hi diuen Xinelas. I com que per allà en són 100 milions de filipins.... segur que la paraula es conservarà, si més no amb la seva variant.