dimarts, 6 de setembre del 2022

Sus scrofa - Nom científic sense discriminació de gènere

Segons la Viquipèdia, el nom del porc senglar prové del llatí porcus singularis, que vol dir 'porc solitari', 'porc que va sol'. Si bé és un animal molt sociable i en general conviu amb altres elements de la seva espècie, l'adjectiu singularis es refereix al fet que no forma part de la comunitat humana, com el porc domèstic.

El que és destacable, és el seu nom científic, sus scrofa, en què sus, significa porc en llatí i scrofa, significa truja, també en llatí.

No conec cap més espècie en que el nom científic estigui format a la vegada, per la denominació llatina del mascle i de la femella de l'espècie.

Podríem dir, doncs, que es tracta d'un nom científic sense discriminació de gènere.





De A.Savin -  FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65074239

diumenge, 4 de setembre del 2022

Queixalot.

Sembla ser que la paraula catxalot segons l'article publicat a "Lo blòg deu Joan", prové del gascó 'cashalut', és a dir, proveït de cashaus -queixals-, per contraposició a les balenes, que tenen barbes. 

La grafia i pronunciació oficial catalana sempre m'havia semblat forçada. Flueix molt millor la pronúncia caixalot que catxalot. Tanmateix, una vegada coneguda l'etimologia del mot, em decanto per usar queixalot, tot i saber que aquesta proposta no passarà de ser un divertiment ni no prosperarà pas mai.


Foto de Gabriel Barathieu - https://www.flickr.com/photos/barathieu/7277953560/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24212362